Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonci chtějí do čtyř let vrátit na planetu mamuty

15. 1. 2011

Japonci chtějí do čtyř let vrátit na planetu mamuty

I když mamuti vyhynuli již před čtyřmi tisíci lety, nemusí to znamenat definitivní konec tohoto druhu. Japonský vědec nyní podle listu The Daily Telegraph prohlásil, že díky průlomům v klonování by se srstnatí obři mohli na planetě znovu objevit už za čtyři roky.

„Technické problémy byly překonány – vše, co potřebujeme, je dobrá tkáň zmrzlého mamuta. Myslím, že máme rozumnou šanci na úspěch a že zdravý mamut by se mohl narodit během čtyř až pěti let,“ prohlásil profesor Akira Iritani z Kjótské university. Iritani oznámil, že chce v létě vyrazit na Sibiř, aby tam našel vhodný kus nebo spíše kousek masa. Vše, co potřebuje, je tkáň o velikost tří čtverečních centimetrů.

Dosud nebyly pokusy o rekonstrukci genomu mamutů příliš úspěšné: DNA nalezených kusů byla částečně narušena hnilobnými procesy před jejich zmrznutím a nízké teploty jen dále zhoršily stav genetického materiálu.

Před dvěma lety se však Iritaniho kolegovi, doktoru Teruhiko Wakajamovi, podařilo naklonovat myš na základě buněk jiné myši, jejíž ostatky „ležely u ledu“ šestnáct let. Otevřela se tak cesta i k „oživování“ dávno zmrzlých zvířat.
V létě vyrazí na Sibiř

Pomocí Wakajamovy metody chce Iritani vytipovat v získané mamutí tkáni nejlépe dochovaná buněčná jádra, která obsahují dědičnou informaci pro vznik celého živočicha.

Tato jádra by pak měla být vložena do buněk slona afrického, které by tak fungovaly jako jakési buněčné „matky“ znovuzrozených mamutů.

Podle profesora bude trvat dva roky, než první slonice otěhotní s mamutím mládětem v břiše. Protože sloní březost trvá asi 600 dní, na porod prvního mamutího mláděte bude třeba čekat další téměř dva roky.

 

Zdroj: http://www.novinky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář