Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína chystá národní operační systém

21. 12. 2010

Čína chystá národní operační systém

Čínské vládě se zjevně nelíbí dominance Microsoftu na poli operačních systémů. Podle všeho v ní spatřuje bezpečnostní hrozbu. A tak nyní probíhá vývoj vlastního operačního systému, který bude použit například v ekonomice.

Dva čínštví vývojáři operačních systémů se spojili, aby vytvořili jakýsi národní operační systém, kterým by Čína vyzvala na souboj americký Microsoft s jeho Windows. Společnosti China Standard Software a the National University of Defense Technology již podepsaly strategickou spolupráci a začaly pracovat na značce operačního systému NeoKylin, který by měl být využit primárně pro národní bezpečnost a ve všech sektorech státní ekonomiky.

Obě firmy dosud vyvíjely operační systémy na základě Linuxu. O chystaném operačním systému není zatím nic známo. Zjevně ale impulz dala vládnoucí elita Číny, která se obává problémů, které by jí v případě problémů mohl způsobit Microsoft. Právě Windows je zatím nejrozšířenějším systémem v čínské státní správě a ekonomice. To by se mělo změnit. Nový operační systém by následně mohli využívat také běžní uživatelé. Ostatně, na poli internetových vyhledávačů vede v Číně domácí Baidu a Google byl de facto vypuzen.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář