Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opera 11

20. 12. 2010

Opera 11

Nedávno vyšla Opera 11 beta a teď už je ve své finální verzi. Předchozí verze přinesly zásadní změny v rychlosti, ale i vzhledu a představily funkce jako Opera Unite nebo Turbo. Co je nového této verzi?

Vývojáři Opery nasadili zběsilé tempo a vydávají nové verze velmi rychle po sobě. Možná mají vzor v konkurenčním Chrome, možná se snaží budovat si náskok v tvrdém konkurenčním boji mezi internetovými prohlížeči. Uživatelé Opery se pak dělí na ty, kteří tyto změny vítají a těší se na každou novou funkci a na ty kteří se snaží zůstat u starších verzí, protože jsou na ně navyklí a změny se jim příliš nelíbí. Opera 10 přinesla velké množství změn, které se netýkaly pouze vzhledu, ale i rychlosti zobrazení stránek, možnost sdílení v podobě funkce Unite atd. S jedenáctou verzí přichází na první pohled hlavně zlepšení již stávající výbavy, ale nově jsou také pro Operu dostupná rozšíření, která prozatím oproti konkurenci chyběla. Změn je ale více, ty nejdůležitější prozradíme v tomto článku.

Podpora rozšíření

Opera se vždy mohla pochlubit bohatou funkčností, kterou nabízela ihned po instalaci, bez nutnosti stahování dalších rozšíření. Konkurenci tak základní nabídkou válcovala, ta to ale dokázala dohnat v podobě stahovatelných rozšíření. Tato rozšíření sice mají kolísavou kvalitu a někdy mají i přímo dopad na funkčnost či rychlost domovského prohlížeče, ale představují významné plus pro konkurenční prohlížeče, které si můžete do jisté míry poskládat podle svého, zatímco Opera byla stále stejná, když se nepočítá omezená možnost widgetů. To už ale neplatí a Opera také podporuje plnohodnotná rozšíření. Chtělo by se říci konečně.

Rozšíření je jednoduché získat

Vybrat si tak můžete mezi více než dvěma sty rozšířeními, které více či méně obohatí Operu na funkčnosti. Nejoblíbenější budou samozřejmě klasiky jako je například blokování reklamy, stahování videa z YouTube nebo všemožné překladače. Instalace i správa rozšíření je velmi jednoduchá, jednotlivým add-onům můžete také například určit jejich chování na zabezpečených stránkách nebo listech otevřených v režimu soukromí. Bohužel ale například blokování reklam po instalaci nefunguje a je nutné změnit nastavení pomocí opera:config, což rozhodně není nic pohodlného. Opera je sice spojována spíše se znalejšími uživateli, ale toto chování je docela zvláštní. U jiných rozšíření jsem ale na podobné nepříjemnosti nenarazil.

Snadná správa rozšíření

Zabezpečení

Podpora rozšíření je sice nejzásadnější změna oproti dřívějším verzím, nicméně by byla velká chyba si myslet, že jediná. Na první pohled je vidět novinka v adresním řádku. Na jeho levém okraji se objevila informace o zabezpečení prohlížené webové stránky. Pokud komunikace probíhá šifrovaně, vybarví se tento okraj do zlata s textem "Zabezpečené". V opačném případě je na šedém pozadí nápis "Web". Po kliknutí na tento okraj si můžete také pročíst informace o zabezpečení stránky a případně nebezpečnou stránku zde nahlásit. Po vzoru Chrome adresní řádek také začal skrývat označení protokolu http.

Adresní řádek

Našeptávání při vyhledávání

Jako další drobnost, která ale zpříjemní práci s prohlížečem je našeptávání při vyhledávání. Klasické známé našeptávání od Google tak nyní funguje i ve vyhledávacím poli, ale i v adresním řádku po zadání písmena G, které je "operáckou" zkratkou pro vyhledávání na Google.

Stahování záložek

Možná se vám občas stává to, že máte otevřeno takové množství záložek, že už přestává práce s nimi být přehledná a rychlá. Opera přichází s řešením tohoto občasného problému, umí totiž velmi jednoduše sdružit libovolné stránky pod jednu záložku. Tato funkce je zde nazvána Tab stacking, do češtiny asi nejčastěji překládáno jako stohování záložek. Stačí jednoduše požadovanou záložku přetáhnout na jinou a tyto záložky se spojí v jednu, na způsob složek v iPhonu.

Stohování záložek nejen ušetří místo, ale i zpřehlední práci s více záložkami

Gesta

Častým argumentem pro používání Opery jsou mimojiné i propracovaná gesta, která urychlí práci s prohlížečem. Pro uživatele, kterým se nechtělo se učit význam jednotlivých gest, přišla Opera s nápovědou. Stačí kdykoliv stisknout a podržet pravé tlačítko myši a zobrazí se kruh, který napoví kterým směrem pohnout myší, aby prohlížeč zareagoval. Tato funkce by mohla pomoci začít používat gesta myši i těm, kteří o této možnosti neveděli nebo ji nepoužívali.

Nápověda pro gesty myši

 

>>>Stáhnout<<<

Zdroj obrázku a informací: digitalne.centrum.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář